Vocal Art Ensemble

VOCAL ART ENSEMBLE of Sweden har under decennier varit en stark röst i det svenska och internationella körlivet, alltid på väg, nyfiket, engagerat, utmanande!

Kören och Jan har turnerat över större delen av Europa, dessutom till Japan (1989), Kuba (1995), Sydafrika (1999), Brasilien (2004) och Kina (2012), sammanlagt ett 40-tal internationella konsert-turnéer. Vocal Art Ensemble är genom åren mångfaldiga prisvinnare i internationella körtävlingar och med sina många skivproduktioner, radioinspelningar och TV-framträdanden,har ensemblen prisats såväl nationellt som internationellt, inte minst för sina tolkningar av senromantik och vår tids körmusik. Kören har också regelbundet engagerats för konserter, operaföreställningar och skivinspelningar (Deutsche Grammophon) tillsammans med Göteborgs Symfoniker och GöteborgsOperan.

Dessutom har man samarbetat med artister som Magnus Carlsson, Lisa Nilsson, Tommy Körberg, Bo Sundström, Stefan Nilsson, Magnus Uggla, Augustifamiljen, Sofia Källgren, Åsa Fång, Uno Svenningsson och Sofia Karlsson. Körens samarbete med Loa Falkman kan också höras på CD:n ”Kom i min famn” (Sony).

Vocal Art Ensemble och Jan Yngwes musikaliska samarbete grundar sig i en övertygelse om musikens kraft och nödvändighet i ett alltmer ”rusande” samhälle, musiken som en möjlighet och hjälp för var människa till en mångdimensionell och fördjupad syn på tillvaron och livet. 2015 släpptes körens senaste CD ”URGENCY OF NOW” – angeläget, nyskapande och gränsöverskridande med körmusik som till stora delar engagerar sig i vår tids existensiella frågor. CD:n blev utnämnd till “Årets bästa klassiska CD 2015” (Hifi&Musik). För sitt hängivna musikaliska engagemang i vår tids ”brännande ”frågor har kören uppmärksammats mycket i såväl SR (”veckans artist” i P2) som SVT (”veckans konsert” i TV2). Sommaren 2017 representerar VAE Sverige vid ”World Symposium on Choral Music” i Barcelona.

Vocal Art Ensemble Vocal Art Ensemble Vocal Art Ensemble